Aluevaalit 2022

Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen sekä pelastustoimi tulee siirtymään hyvinvointialueiden harteille.

Ensimmäiset aluevaalit tullaan järjestämään 23.1.2022.
Nyt on mahdollisuus lähteä mukaan tekemään uudistusta!

Miksi sote-uudistus?

Sosiaali- ja terveyspuolen kustannukset ovat vuosi vuodelta nousseet hurjasti.

Uudistus vähentää yksittäisen kunnan taakkaa, ja näin saadaan joustampi ja parempi terveydenhoito, kokonaisuudessaan vähemmän byrokratiaa ja synergiaetuja. Sosiaali- ja terveydenhuollosta saadaan näin toimivampi ja edullisempi.
Hyvinhointialueiden rahoitus perustuu pääosin valtion rahoitukseen. Hyvinvointialuiden verotusoikeutta selvitetään parlamentaarisesti.

Espoo kuuluu Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueeseen, johon kuuluu:

Espoo
Hanko
Inkoo
Karkkila
Kauniainen
Kirkkonummi
Lohja
Raasepori
Siuntio
Vihti

23.1.2022 tullaan pitämään aluevaalit, jossa tullaan valitsemaan valtuutetut henkilöt hyvinvointialueen ylimpään päätöksentekoelimeen, eli aluevaltuustoon. Valtuusto tulee omalta osaltaan vaikuttamaan siihen, millaiseksi hyvinvointialue lopulta rakentuu. Nämä vaalit tulevat olemaan siis ensiarvoisen tärkeät!

Kuinka uudistus vaikuttaa kuntiin?

Kuntien toiminnan kustannukset vähenevät, ja käyttötalousmenoista siirtyy noin puolet pois. Pitkällä aikavälillä kuntavaikutus on, että sosiaali- ja terveyskustannukset ja niihin liittyvät riskt siirtyvät pois yksittäisten kuntien vastuulta. Sote-uudistus vaikuttaa kuntien tehtäviin, ja niitä koskevaan rahoitukseen, verotusoikeuteen ja valtionosuusjärjestelmään, omaisuuteen, velkoihin ja sopimuksiin sekä henkilöstöön.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstö siirtyy kokonaisuudessaan hyvinvointialueiden palvelukseen.

HUS-yhtymä järjestää laissa erikseen säädetyt tai Uudellamaalla erikseen sovitut vaativan erityssairaanhoidon toiminnot, eli HUSin toiminta tulee jatkumaan.

Länsi-Uudenmaan aluevaltuuston koko tulee olemaan 79 valtuutettua ja valtuuston toimikausi on neljä vuotta.

Juuri NYT on aika päästä vaikuttamaan ja rakentamaan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuetta.

Tarvitsemme monen eri alan osaajia: mm. vanhustenpalveluiden taitajia, pelastusalan henkilöitä, sairaanhoidon ammattilaisia, kehitysvammapuolen näkemystä. Tarvitsemme henkilöitä huolehtimaan työntekijöiden oikeuksista, henkilökohtaisten avustajien paleluista, kuljetuspalveluiden, ja myös talouden- ja lakiosaajia.


Hyvinvointialueelle tulee paljon eri toimintoja, ja tämä on vasta alkua. Juuri nyt on sinun mahdollisuutesi päästä vaikuttamaan minkälainen hyvinvointi Länsi-Uudellamaalla tulee olemaan!

Lähde ehdokkaaksi aluevaaleihissa!

Voit ilmottaa kiinnostuksesi TÄÄLLÄ

Tai olla yhteydessä suoraan kunnallisjärjestöön:


puheenjohtaja
Mika Hentunen
mika.hentunen@laurea.fi

järjestösihteeri
Kirsi Nyqvist
info@espoondemarit.fi