Aluevaalit 2022

Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen sekä pelastustoimi siirtyy hyvinvointialueiden harteille.

Ensimmäiset aluevaalit järjestettiin 23.1.2022.

Miksi sote-uudistus?

Sosiaali- ja terveyspuolen kustannukset ovat vuosi vuodelta nousseet hurjasti.

Uudistus vähentää yksittäisen kunnan taakkaa, ja näin saadaan joustampi ja parempi terveydenhoito, kokonaisuudessaan vähemmän byrokratiaa ja synergiaetuja. Sosiaali- ja terveydenhuollosta saadaan näin toimivampi ja edullisempi.
Hyvinhointialueiden rahoitus perustuu pääosin valtion rahoitukseen. Hyvinvointialuiden verotusoikeutta selvitetään parlamentaarisesti.

Espoo kuuluu Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueeseen, johon kuuluu:

Espoo
Hanko
Inkoo
Karkkila
Kauniainen
Kirkkonummi
Lohja
Raasepori
Siuntio
Vihti

23.1.2022 pidettiin aluevaalit, jossa valittiin valtuutetut henkilöt hyvinvointialueen ylimpään päätöksentekoelimeen, eli aluevaltuustoon. Valtuusto vaikuttaa omalta osaltaan siihen, millaiseksi hyvinvointialue lopulta rakentuu.

Kuinka uudistus vaikuttaa kuntiin?

Kuntien toiminnan kustannukset vähenevät, ja käyttötalousmenoista siirtyy noin puolet pois. Pitkällä aikavälillä kuntavaikutus on, että sosiaali- ja terveyskustannukset ja niihin liittyvät riskt siirtyvät pois yksittäisten kuntien vastuulta. Sote-uudistus vaikuttaa kuntien tehtäviin, ja niitä koskevaan rahoitukseen, verotusoikeuteen ja valtionosuusjärjestelmään, omaisuuteen, velkoihin ja sopimuksiin sekä henkilöstöön.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen henkilöstö siirtyy kokonaisuudessaan hyvinvointialueiden palvelukseen.

HUS-yhtymä järjestää laissa erikseen säädetyt tai Uudellamaalla erikseen sovitut vaativan erityssairaanhoidon toiminnot, eli HUSin toiminta tulee jatkumaan.

Länsi-Uudenmaan aluevaltuuston koko on 79 valtuutettua ja valtuuston toimikausi on neljä vuotta.