Hietanen: Budjettia päin, toverit!

Ajankohtaista

Laurin alkuperäinen teksti löytyy Demarinuorten sivuilta.

Suomen hallituksen toilailut ovat täyttäneet lehtien otsikot viime aikoina hyvin tehokkaasti. Hallitus on indeksijarruilla ja leikkauksilla valtionosuuksiin kaatanut leikkaustalkoiden karun todellisuuden kuntiin ja hyvinvointialueille. Liikkeemme sisällä on kasvanut selvä konsensus siitä, miltä eduskuntatyömme pitäisi näyttää nyt istuntotauon jälkeen. SDP:n tulee johtaa oppositiota lähes sataan vuoteen oikeistolaisinta ja leikkauksienhimoisinta hallitusta vastaan vahvoin ottein.

Oppositiossa oleminen mielletään usein työksi vain eduskunnassa. Syksyn lähestyessä haluan muistuttaa liikettämme kuitenkin siitä, että kenties poliittisen taistelon tärkeimmät kentät ovat kunta- ja aluetasolla. Juuri kunnissa ja kaupungeissa sekä hyvinvointialueilla tehdään ne käytännön ratkaisut, joilla taataan arkisten palvelujen toimivuus – sekä maamme tulevaisuus.

Näin ollen muistutankin koko nuorisoliittoa, että syksyllä tehdään päätökset kuntien ja hyvinvointialueiden seuraavan vuoden budjetista. Budjettineuvottelut ovat konkreettinen ja äärimmäisen merkittävä tapa osoittaa demaripolitiikan voima. Tiedämme, että tarjoamamme inhimillinen vaihtoehto on oikea, mutta tulevissa budjettineuvotteluissa meidän tulee osoittaa tämä konkreettisilla vaatimuksilla. Mihin sitten neuvotteluissa pitäisi kiinnittää huomiota? 

Suurten kokonaisuuksien kuten terveyspalvelujen tai koulujen budjetoinnin tulee olla kunnossa, koska ne luovat hyvinvointimme pohjan. Nuorilla demareilla on kuitenkin paikka nostaa neuvotteluissa esille erityisesti nuorille tärkeitä asioita, jotka niin usein unohdetaan päätöksenteossa. Ohessa kuntiin soveltuva esimerkki kymmenenkohtaisesta listasta, jonka teemoihin tulisi mielestäni panostaa tulevissa budjeteissa:

  1. Hyvinvointityön parantaminen: hyvinvointipedagogeja kouluihin
  2. Julkinen liikenne
  3. Mielenterveyspalvelut ja niiden saavutettavuus
  4. Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille
  5. Tuettu asuminen 
  6. Nuorten harrastusmahdollisuudet
  7. Pyörätiet
  8. Koulujen kieltenopetus
  9. Urheilukentät
  10. Osallistava budjetointi ja nuorisovaltuustojen budjetointi

Haastankin kaikki nuoret demarit, piiri- ja paikallisjärjestöjen johdolla, haastamaan tulevissa budjettineuvotteluissa valtuustoa. Aktiivinen kirjoittelu paikallislehdissä sekä valtuustoryhmän lobbaaminen ovat helppoja askeleita vaikuttaa budjettiesitysten epäkohtiin. Oppositiopolitiikkaa ei tehdä vain eduskunnassa vaan kaikilla päätöksenteon tasoilla.

Lauri Hietanen
Liittohallituksen varajäsen
Kansainvälisen työryhmän puheenjohtaja
Espoon Demarinuorten puheenjohtaja