Vaaliohjelma 2025-2029

Me haluamme Espoon, joka on reilu kaikille. Reiluus on sitä, että tehdään päätöksiä, joiden vuoksi kenenkään taakka ei kasva kohtuuttomaksi. 

Espoo on jokaiselle kuntalaiselle hyvä paikka elää ja asua. Edistämme espoolaisten hyvinvointia ja arjen turvallisuutta sekä asukkaiden osallisuutta päätöksentekoon. Jokaisella on oikeus mielekkääseen työhön, kohtuuhintaiseen asuntoon, toimiviin palveluihin ja tukeen, kun sitä tarvitsee.

1. Meidän tavoitteenamme on hyvinvoivien asukkaiden Espoo

jossa varhaiskasvatukseen ja koulutukseen on varattu riittävät resurssit

Pidetään huolta siitä, että Espoossa on riittävät päiväkoti- ja koulutilat myös väestömäärän kasvaessa. Taataan laadukkaat palvelut kaikille lapsille ja lisätään hoitopaikkoja tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Varmistetaan tilojen aistiystävällisyys ja esteettömyys.

Varataan perusopetukseen riittävät määrärahat, jotta opetusryhmien koko on hallittavissa ja oppimisrauha säilyy. Tavoitteena on, että alimpien vuosiluokkien ryhmäkoot ovat enimmillään 20 oppilasta. Palkataan päiväkoteihin ja kouluihin riittävästi päteviä aikuisia: opettajia, kieli- ja kulttuuriopettajia, lastenhoitajia, koulunkäynnin- ja yhteisöohjaajia sekä varahenkilöitä. Espoo on monikulttuurinen kaupunki, jossa opetushenkilöstön moninaisuuteen on panostettava varhaiskasvatuksesta lähtien.

Turvataan jokaiselle lapselle ja nuorelle riittävä tuki oppimisen varmistamiseksi. Vahvistetaan jokaisen ryhmäytymistä sekä tuen saamista opiskeluun ja pyritään näin estämään koulupudokkuutta ja syrjäytymistä. Torjutaan koulujen eriytymiskehitystä muun muassa oppilaaksiottoalueita määriteltäessä.

Tuetaan maahanmuuttajien kotoutumista ja työllistymistä tarjoamalla riittävästi suomen ja ruotsin kielen kursseja niitä tarvitseville. Aloitetaan kulttuurikummitoiminta yhdessä järjestökentän kanssa. Varmistetaan yhteistyössä kaupungin, kotien ja koulujen kanssa, että päiväkodeissa ja kouluissa on turvallista oppia eikä ketään kiusata.

Turvataan toisen asteen oppilaitosten, lukioiden ja ammatillisen koulutuksen rahoitus ja asema.

jossa harrastuskustannukset ovat kohtuullisia 

Edistetään kohtuuhintaista ja monipuolista harrastustoimintaa, jotta kaikilla lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus harrastaa ja jossa asukkaiden hyvinvointia edistetään aktiivisesti.

Haluamme, että Espoossa panostetaan vahvasti hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Säilytetään Sporttiranneke +68 maksuttomana. Tarjotaan kaikille espoolaisille mahdollisuudet harrastaa matalan kynnyksen liikuntaa (uimahallit, ulkosalit, hiihtoladut yms.). Varmistetaan kaikille turvallinen mahdollisuus liikkua, esimerkiksi järjestämällä naiserityisiä uimavuoroja.

Tuetaan vähävaraisia perheitä lasten ja nuorten liikunta- ja kulttuuriharrastuksissa. Kehitetään koulujen maksutonta harrastetoimintaa.

…jossa on kohtaamispaikkoja kaikenikäisille

Lisätään nuorisotiloja, joissa nuoret voivat viettää aikaa ja harrastaa turvallisessa ympäristössä. Panostetaan etsivään nuorisotyöhön erityisesti suurissa kaupunkikeskuksissa. Perustetaan Nuorten taidefestivaalit. Tuodaan espoolaiset bändit, kuorot, orkesterit ja taideryhmät esiin järjestämällä erilaisia kulttuuritapahtumia lapsille ja nuorille. Kehitetään puistoista ikäystävällisiä.

Lisätään eri puolille Espoota vapaita ja saavutettavia kokoontumistiloja, joissa eri-ikäiset ja eri taustoista tulevat asukkaat voivat kohdata toisiaan. Turvataan vapaalle kansalaistoiminnalle – järjestöille, poliittisille puolueille ja yleishyödyllisille yhdistyksille – toimintamahdollisuudet. Pidetään kaupungin tilavuokrat kohtuullisina ja edistetään järjestöjen mahdollisuutta käyttää tiloja maksutta kokoontumisiin.

Mahdollistetaan Espoon omistuksessa olevien tyhjäksi jääneiden tilojen korvaukseton tai edullinen väliaikainen kansalaiskäyttö. Luodaan kuntalaisten, espoolaisten yritysten ja yhteisöjen käyttöön avoin tietokanta, josta kaupungin omistuksessa olevia tyhjiä toimitiloja voi varata.

Kirjastojen rooli ja yhteistyö eri järjestöjen kanssa on tärkeää. Etsitään yhdessä kolmannen sektorin kanssa uusia tapoja, joilla yksinäiset löytäisivät ystäviä ja työttömät kohtaisivat vapaaehtoisia vertaistukihenkilöitä ja vahvistetaan näin heidän mielenterveyttään.

…jossa pidetään huolta omista työntekijöistä

Haluamme, että Espoo on hyvä ja reilu työnantaja omille työntekijöilleen. Vahvistetaan Espoon veto- ja pitovoimaa työnantajana, joka arvostaa omia työntekijöitään ja on reilu. Laajennetaan anonyymia rekrytointia.

Lisätään kesätyöllistämistuen, eli kesäseteleiden määrää nuorille ja pitkäaikaistyöttömille työnhakijoille 2 500:een. Tarjotaan nuorille ja pitkäaikaistyöttömille palkkatuettua työtä sekä työpaja- ja työkokeilupaikkoja. Pilotoidaan Kesäyrittäjä-ohjelmakonseptia, jossa nuorelle tarjotaan pieni starttiraha oman yritystoiminnan kokeiluun vaihtoehtona kesätyölle.

2. Meidän tavoitteenamme on yhteisöllisyyttä, osallisuutta ja moninaisuutta tukeva Espoo

Kuvassa neljä ihmistä, jotka pohtivat yhdessä asioita kirjastossa.

jossa asukkaita kuunnellaan

Haluamme sosiaalisesti kestävän Espoon. Edistämme asukkaiden yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Laajennetaan osallistavaa budjetointia kaikilla toimialoilla niin, että käyttäjäryhmät pääsevät itse vaikuttamaan rahankäyttöön. Pidetään lapset, nuoret ja heidän vanhempansa tiiviisti mukana koulujen toiminnan kehittämisessä ja päätöksenteossa.

Lisätään nuorten vaikuttamismahdollisuuksia. Vahvistetaan nuorisovaltuuston roolia kunnan päätöksenteossa takaamalla puhe- ja läsnäolo-oikeus kaikissa nuorten kannalta merkittävissä päätöksentekoelimissä.

…jossa uudet espoolaiset toivotetaan tervetulleiksi 

Tavoitteemme on edistää yhdenvertaisuutta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kaikki ovat arvokkaita ja kaikille on tilaa Espoossa.

Kehitetään kotoutumista tukemaan perheiden ja heidän lastensa kotoutumista. Vahvistetaan varhaiskasvatuksen henkilöstöresursseja tukemaan kotoutuvia perheitä.

Panostetaan lasten opetuskielen hallintaan ja tuetaan aikuisia suomen tai ruotsin kielen oppimisessa. Opetuskielen hallinta helpottaa ryhmäytymistä sekä opiskelua ja ehkäisee näin ulkopuolisuuden tunnetta sekä syrjäytymistä.

Tuodaan ihmisiä yhteen järjestämällä yhteisiä kulttuurikylpyjä sekä kulttuuri- ja liikuntatapahtumia eri puolilla Espoota.

3. Meidän tavoitteenamme on kestävästi suunniteltu kaupunki 

jossa rakentaminen ja luonto ovat tasapainossa

Huolehdimme siitä, että Espoossa on riittävästi asuntoja nopeasti kasvavan kaupungin asukkaille. Tavoitteenamme on kaavoittaa ja suunnitella asuinalueita, jotka kunnioittavat paikallista ympäristöä ja kulttuuriperintöä. Asuinalueilla yhdistetään erilaisia asumisen muotoja. Kohtuuhintaiselle asuinrakentamiselle varataan riittävästi tontteja. Kaupunkirakenteen tiivistyessä huolehditaan rakennetun ympäristön avaruudesta ja viheralueiden säilyttämisestä. Panostetaan asuinalueiden siisteyteen ja viihtyisyyteen.

Espooseen tarvitaan lisää kohtuuhintaisia työsuhdeasuntoja ja vuokra-asuntoja. Espoon asunnot on tärkeä kohtuuhintaisen asumisen tarjoaja. Vuokra-asuntojen tulee palvella erilaisissa elämäntilanteissa, myös perhekoon muuttuessa.

Vähennetään asunnottomuutta yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa muun muassa lisäämällä asumisneuvontaa ja varmistamalla Asunto ensin -periaatteella toimivien asumisyksikköjen riittävyys alueella.

Nostetaan Träskändan puistoalue kehittämiskohteeksi ja pidetään se asukkaille avoimena jatkossakin. Kehitetään Karhusaaresta luonnonläheinen taiteen- ja kulttuurin toimintakeskus. Jokaisessa kaupunkikeskuksessa tulisi olla vähintään yksi vetovoimainen leikkipuisto sekä ulkoliikuntapaikkoja matalan kynnyksen liikkumista varten.

Haluamme, että Espoo on myös puistokonserttien kaupunki ja kehitämme kaupunkiin rentojen kohtaamisten paikkoja. Lisätään tiloja kaupunkiviljelylle eri muodoissaan.

Rantaraitin ympäristö säilytetään kaikkien yhteisenä virkistysalueena. Varmistetaan, että alueen palvelut ja luontoarvot pysyvät ennallaan. Rantaraitin ympäristön luontoalueiden suojeleminen on ensisijaista. Ylläpidetään ja kehitetään Nuuksion kansallispuistoa luontoarvot edellä. Edistetään uuden koirien uimarannan toteuttamista. Nostetaan Espoonjoen luonto- ja virkistysarvoa ja rakennetaan lintutorni jokivarren kosteikolle.

… jossa pyritään kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin

Espoossa tulee jatkaa sitoutunutta työtä ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja luontokadon pysäyttämiseksi. Espoon tulee saavuttaa tavoitteensa olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Päätöksenteossa tulee kokonaisvaltaisesti suosia vihreää siirtymää edistäviä vaihtoehtoja.

Haluamme Espoon ilmastotyöhön kaupungin lisäksi mukaan niin yksityisen sektorin kuin kaupungin asukkaatkin. Asuinalueille tulee jättää viheralueita ja paikallista luontoa kunnioittaa. Espoon tulee aktiivisesti edistää luonnonsuojelualueiden lisäämistä kaupungin alueella. Kaupungin tulee myös perustaa ilmastorahasto, jolla voidaan tulevaisuudessa ennaltaehkäistä ja uudelleenrakentaa ympäristön muuttumisen aiheuttamia tuhoja, esimerkiksi liittyen merenpinnan nousuun.

…jossa peruspalvelut toimivat koko kaupungissa

Palveluita tarvitaan koko Espoon alueella. Kaikkia palveluita ei tule keskittää suuriin keskuksiin, vaan niitä tulee hajauttaa lähelle asukkaita. Asukasmäärän kasvaessa lähipalveluiden, kuten päiväkotien, terveysasemien ja koulujen tarve tulee ennakoida. Kirjastot toimivat lähipalveluna tarjoten monipuolisesti niin kulttuuria kuin kohtaamispaikkojakin. Pieniä lähikirjastoja tulee säilyttää jatkossakin ja kirjastoautopalvelulla tulee säännöllisesti palvella myös kauempana olevia kaupunginosia.

jossa kaupunkiympäristö on turvallinen ja viihtyisä

Espoon rikkaus on omaleimaiset ja erilaiset kaupunginosat. Tapiolan alue arkkitehtuurisesti merkittävänä ja puutarhamaisena kaupunkikeskuksena tulee säilyttää. Espoon keskusta tulee kehittää vetovoimaiseksi ja uudenaikaiseksi kaupunkikeskukseksi.

Panostetaan asuinympäristöjen viihtyisyyteen lisäämällä vehreyttä puustolla ja istutuksilla. Lisätään penkkejä. Vähennetään roskaisuutta lisäämällä roskiksia suosituille ulkoilu- ja vapaa-ajanviettoalueille, huomioiden myös koiranomistajien tarpeet. Vaaditaan kaupungilta siivouksen tehostamista asema-alueilla. Pidetään uimarannat siisteinä.

Pidetään kadut ja pyörätiet kunnossa. Luodaan erilliset ja selkeästi merkityt väylät kävelyyn ja pyöräilyyn. Varataan riittävät määrärahat teiden ja katujen talvikunnossapitoon ja luodaan edellytykset ympärivuotiseen pyöräilyyn. Talvikunnossapidossa priorisoidaan julkisen liikenteen ja kevyen liikenteen väyliä. Selvitetään tarvittaessa maksullisen pysäköinnin tarvetta keskusta-alueilla.

Vanhoilta asuinalueilta puuttuvat yhä kävelytiet ja viemärit. Aloitetaan asuinalueiden infran päivittäminen kirjaamalla ne kaupungin investointiohjelmaan. Hyödynnetään merellisyyttä ja Espoon rantoja. Rakennetaan vierasvenesatama ja yhteisöllisiä saunoja samalla tarjoten mahdollisuuksia yrittäjille. Edistetään koirien uimarantaa.

Kaikkialla Espoossa on voitava liikkua turvallisesti. Huolehditaan riittävästä valaistuksesta ja vartioinnista asema-alueilla ja yöliikenteen solmukohdissa.

…joka tukee työllisyyttä ja yrittäjyyttä

Tavoitteemme on, että työllisyyspalvelut toimivat tiiviissä yhteistyössä yritysten ja alueen oppilaitosten kanssa. Tiivistetään yhteistyötä myös Espoon seudun Uusyrityskeskuksen kanssa.

Pidetään huolta, että Espoo onnistuu työllistämistehtävässään ja välttyy maksamasta pitkäaikaistyöttömyydestä seuraavia sakkomaksuja valtiolle. Etsitään keinoja pitkäaikaistyöttömien työllistämiseksi. Espoon tulee tarjota mielekästä tekemistä niille, jotka ovat pudonneet tai vaarassa pudota yhteiskunnan ulkopuolelle.

jossa julkinen liikenne on helposti saavutettavaa ja sujuvaa  

Varmistetaan julkiselle liikenteelle riittävä rahoitus, jotta matkalippujen hinnat ja palvelutaso pysyvät kohtuullisina. Julkisen liikenteen tulee olla kilpailukykyinen ja houkutteleva vaihtoehto yksityisautoilulle kaikkialla Espoossa. Puretaan HSL:n Espoota halkova vyöhykejako ja kehitetään vyöhykejakoa koko pääkaupunkiseudun asukkaita paremmin palvelevaksi. Luodaan järjestelmä, joilla voidaan tukea vähävaraisten liikkumista sosiaalisin perustein. Laajennetaan eläkeläis- ja opiskelija-alennus kattamaan kaikki lipputyypit.

Joukkoliikenneverkkoa tulee parantaa ja panostaa kulkuyhteyksiin kaupunkikeskusten välillä. Matinkylän ja Leppävaaran väliin tarvitaan pikaraitiotie. Varmistetaan hyvät kulkuyhteydet myös kaupunkikeskusten ulkopuolelle. Turvataan Pohjois-Espoon julkinen liikenne. Lisätään kevyen liikenteen turvallisuutta ja säännellään sähköpotkulautojen käyttöä kaupunkikeskuksissa.


jonka talous on tasapainossa.

Varmistetaan, että Espoon talous on kestävällä pohjalla, mitoitetaan tulot kattamaan yhdessä sovitut menot. Tavoitellaan hyvää palvelutasoa ja kestävää taloutta kohtuullisella verokannalla. Espoon rahoituksen tulee pysyä aikaisemmin kaavaillussa. Käytetään rahastojen tuottoa silloin, kun se on verorahojen ja lainojen käyttöä tarkoituksenmukaisempaa.

Hoidetaan Espoon omaisuutta tavoitellen yhdenvertaisesti kaikkien espoolaisten etua ja järkevää omaisuuden hallinnointia. Espoon ei pidä nöyristellä pörssiyhtiöitä tai sijoittajia vaan huolehtia yhteisestä varallisuudesta vastuullisesti.

Espoon omaisuuden myyntiä selvitettäessä tehdään aina taloudellinen ja toiminnallinen arvio. Myynnin tulee perustua kuntalaisten etuun, ei ideologiseen ajatteluun.

Kehitetään Espoon hankintoja ja kilpailutuksia niin, että yhä useammin toimittajana voi aidosti olla pieni espoolainen yritys. Kilpailutuksen vaihtoehtona on suorahankinta sidosryhmäyhteisöiltä aina silloin, kun se on kokonaistaloudellisinta ja kuntalaisten edun mukaista.