Puoluekokouspuhe: Aino Laine

Ajankohtaista

Arvoisa puoluekokousväki ja muut kuulijat. Olen Aino Laine Uudenmaan piiristä. 

Puhun täällä tänään uuden demarin näkökulmasta. Lähdin mukaan politiikkaan aluevaaleissa -22 ja tänään olen täällä puhumassa puoluekokoukselle, joten aikamoinen hyppäys demariuden syvään päähän on tapahtunut. Sanon tässä ääneen, että jännittää. Katsotaan, pääsenkö puheenvuoron loppuun asti pyörtymättä. Haluan kuitenkin puhua, koska uskon, että näkökulmassani on voimaa. Politiikan ulkopuolelta mukaan hypänneenä näen vielä monin paikoin ulkopuolisen silmin.  

Puhun tänään tutkittuun tietoon perustuvan päätöksenteon, pesunkestävien perustelujen ja uskottavan talouspoliittisen linjan puolesta. Tänä syksynä ja tulevina vuosina talouden tasapainottamista käytetään perusteena moniin kipeisiin ja ihmisten hyvinvoinnille haitallisiin leikkauksiin. Jotta voimme kritisoida nykyhallituksen toimia, meillä on oltava oma uskottava vaihtoehto, joka kestää kriittisen tarkastelun. Meillä on yhteinen käsitys siitä, mikä on inhimillistä ja oikeudenmukaista. Meidän on kuitenkin nojattava myös lukuihin ja tutkittuun tietoon. Sanomamme on sitä vahvempi, mitä vankemmin se perustuu tietoon, ei uskomuksiin.  

Haluan, että jatkossa SDP:llä on niin vahva talouslinja, että osaamme kaikki perustella kantamme niin valtion kuin hyvinvointialueiden ja kuntienkin päätöksenteossa. Uskallamme tarkastella ja kyseenalaistaa totuttuja toimintamalleja. Katsomme tulevaisuuteen. 

Viime vaaleissa SDP ei pystynyt haastamaan Kokoomusta taloudessa uskottavasti. Koronavuodet ja Ukrainan sota aiheuttivat ymmärrettävästi kuluneille vuosille haasteellisen ja poikkeuksellisen toimintaympäristön. Myös erilaisista tuista piti tehdä päätöksiä nopeasti, koska ympäristö muuttui nopeasti. En kuitenkaan halua, että SDP profiloituu puolueena, joka sanoo: ”rahaa on”.  Ainakaan hyvinvointialueiden näkökulmasta katsottuna rahaa ei ole. Poliittisessa ohjelmassamme on monia hyviä unelmia ja tavoitteita, jotka vaativat rahaa. En ole eri mieltä ideaaleista, joita meidän tulee tavoitella. Politiikkamme tulee kuitenkin olla kiinni realiteeteissa, jotta voimme puhutella yhä suurempaa osaa suomalaisista.  

Taloudesta ei ole aina helppo puhua. Kun mietin, mitä tässä sanoisin, kysyin ystävältäni, uskallanko puhua puoluekokouksessa taloudesta ja haastaa SDP:tä kohti uskottavampaa talouslinjaa. ”Totta munassa voit puhua taloudesta!” hän vastasi ja lisäsi arvostavansa sitä, että uskallan nostaa talousteemaa esiin.  

Tämän päivän poliittinen kenttä kaipaa ihmisiä ja puolueita, jotka haluavat tasapainottaa valtiontaloutta, kuitenkin aidosti huolehtien heikoimmassa asemassa olevista. Nykyinen hallitus ei tähän uskottavasti pysty. SDP:n pitää pystyä. Kiitos!