Sistonen: Veroalennusten vaatiminen on vastuutonta

Ajankohtaista,Tiedote

Länsiväylä-lehti 17.10.2023
Lue koko artikkeli tästä.

”Veronalennusten vaatiminen on vastuutonta” – Espoon kouluilta ja päiväkodeilta puuttuu jo nyt 20 miljoonaa, demareiden Markku Sistonen sanoo

Espoon ensi vuoden veroprosentista on sukeutunut ryhmien välinen kalabaliikki. Kaupunginhallituksen jäsen Henrik Vuornoksen (kok.) ulostulo sai Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtajan Markku Sistosen kiukustumaan.

Vuornos syytti maanantaisen kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen suorasukaisesti vasemmistoa ja vihreitä verotuksen kiristymisestä. Syyttävä sormi osoitti lisäksi Rkp:n suuntaan, koska myöskään Rkp ei asettunut tukemaan kokoomuksen ehdotusta veroprosentin laskusta 5,2:een.

– Olen hämmentynyt siitä, miten kaupunginhallituksen edellinen puheenjohtaja johtaa espoolaisia harhaan väittämällä, että vasemmisto haluaa korottaa veroja, Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Markku Sistonen jyrähtää.

– Kaupunginjohtajan esitys nykyisen veroprosentin 5,36:n pyöristämisestä 5,3:een tarkoittaa pientä veroalennusta. Matemaattisin perustein prosentti olisi pitänyt pyöristää 5,4:ään. Sdp oli siis tukemassa kaupunginjohtajan esittämää pientä alennusta.

Valtakunnanpolitiikka ja kuntapolitiikka menevät nyt Sistosen mukaan kokoomukselta sekaisin. Kun kokoomus on maininnut, että verotusta ei tällä hallituskaudella kiristetä, niin nyt kiristys yritetään vierittää muiden puolueiden syyksi.

– Kun kokoomus on ollut hallituksessa nostamassa kiinteistöveroa, ei siitä kannata syyttää muita puolueita.

Sistonen muistuttaa, että jo nyt Espoon varhaiskasvatuksesta ja opetuksesta tiedetään puuttuvan noin 20 miljoonaa euroa. Tämä ylitystarve käsitellään talouden seuraavan osavuosikatsauksen yhteydessä.

– Veronalennusten vaatiminen tuntuu tässä tilanteessa vastuuttomalta toiminnalta, Sistonen sanoo.

Hän huomauttaa, että Espoon talouden yllä on uhkia, koska rakentamisen jyrkkä alamäki alkaa näkyä Espoon saamien verotulojen ja yhteisöverojen määrissä.