TIEDOTE: SDP:n on jäänyt pois Länsi-Uudenmaan budjettineuvotteluista

Ajankohtaista,Tiedote

SDP ei hyväksy omaishoitajien, vammaisten ja vanhusten kurittamista. ”Ei tällaiseen kokoomuksen kyhäilemään kylmäävään leikkausbudjettiin voi mennä mukaan”, toteavat SDP:n budjettineuvottelijat valtuustoryhmän puheenjohtaja Joona Räsänen ja aluevaltuuston varapuheenjohtaja Maria Guzenina. Kaksikko pitää ”käsittämättömänä” kokoomuksen johdolla esitettäviä leikkauksia omaishoitajien tukeen, vammaisten toimeentuloon ja vanhusten palveluihin.  

”Meille demareille oli kynnyskysymys löytää Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen budjettiin ratkaisu, jossa kaikkein heikoimmassa asemassa olevat saavat tarvitsemansa riittävän tuen. Se, että kokoomus ei tätä lähtökohtaamme hyväksynyt, on alueen asukkaiden kannalta surullista ja käsittämätöntä”, sanoo ryhmänjohtaja Räsänen. 

Budjettineuvotteluissa kiistaa herätti etenkin omaishoidontuen korvausten ja kotihoidon asiakasmaksujen sekä vammaisten tukirahan heikennykset jo virkamiesesityksessä.

SDP esitti budjettineuvotteluissa lähtökohdaksi, että omaishoitajien tuki olisi yhdenmukaistettu koko Länsi-Uudenmaan alueella espoolaisten tasolle. Tämä olisi korottanut alueen muiden omaishoitajien korvauksia. SDP:lle oli myös kynnyskysymys, että kotihoidon asiakasmaksut eivät nouse, eikä säästöjä haeta vammaisten ylläpitomaksuista. 

”Käytännössä kokoomus, RKP, keskusta ja LiikeNyt ovat sopineet, että espoolaisten, kirkkonummelaisten ja kauniaislaisten omaishoitajien tukea leikataan. Omaishoitajat tekevät valtavan tärkeää työtä.  Se tunnustetaan aina juhlapuheissa. Kyllähän tämä on märkä rätti väsyneille ja vaativaa työtä tekeville omaishoitajille. Ja missä on sydän, kun kotihoidon asiakasmaksuja korotetaan ja vammaisilta leikataan”, ihmettelee aluevaltuuston varapuheenjohtaja Guzenina.

”Kyllä kokoomuksen sydän todella on kylmä”, sanoo Räsänen. 

Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen budjettineuvottelut päättyivät alkuviikosta. Aluevaltuusto tekee budjetista lopullisen päätöksen 13.12 kokouksessaan. 

”Vaikka näyttää siltä, että neuvotteluissa kokoomuksen esityksen taakse asettuneet ryhmät muodostavat enemmistön, haluan uskoa, että syntyy kapinaa, ja aluevaltuustossa saamme enemmistön kohtuullisemman päätöksen kannalle”, Guzenina sanoo ja vetoaa etenkin keskustan ja RKP:n edustajiin. 

”Alueen talous ei kaadu siihen, että kaikkein heikoimmista pidetään huolta. Mutta voi syntyä isoja lisäkustannuksia, jos emme niin tee”, Guzenina summaa.