Suomeen muuttaneiden vaikuttamismahdollisuudet yhteiskunnassa

Suomessa tavalliset kuntalaiset päättävät siitä, miten yhteisiä rahoja käytetään ja miten peruspalvelut järjestetään: mihin koulut sijoitetaan ja miten varhaiskasvatus järjestetään, miten suuria terveyskeskusten asiakasmaksut ovat ja miten julkinen liikenne toimii? 

Miten päätöksenteossa huomioidaan maahanmuuttajien toiveet ja rakennetaanko päätöksillä yhteiskuntaa, johon kaikki kokevat kuuluvansa? Tällä hetkellä vain noin kolmannes Suomeen muuttaneista äänestää kuntavaaleissa, joissa tehdään päätöksiä meidän kaikkien arjen asioista – niistä peruspalveluista, joita jokainen perhe tarvitsee. Moni ei edes tiedä voivansa äänestää tai mahdollisuudesta asettua ehdolle vaaleissa. Miten tämä asetelma vaikuttaa päätöksentekoon ja tehtyihin valintoihin?

Tervetuloa kaksiosaiseen koulutukseemme keskustelemaan monikulttuurisen Suomen rakentamisesta asiantuntijoidemme johdolla. Haluamme kuulla, minkälaisia odotuksia ja toiveita sinulla on vaikuttamisen suhteen ja miten voisimme paremmin saada Suomeen muuttaneiden äänen kuulumaan myös päätöksenteossa. Koulutussarja on osallistujille maksuton ja edellyttää ennakkoilmoittautumista. Mukaan mahtuu 40 ensimmäistä.

Sarjan ensimmäisessä tilaisuudessa 3.10. alustusten aiheina on yhteiskunnallisen päätöksenteon perusteet ja osallisuuden kokemus. Keskustelemme kolmen asiantuntijamme johdolla siitä, miksi sillä on merkitystä, että Suomeen muuttaneet osallistuvat päätöksentekoon? Tapaaminen tarjoaa lisäksi neuvoja keinoista osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä vinkkejä omaa puoluevalintaa miettiville. 

Toinen osio 7.11. pureutuu syvemmälle yhdistys- ja järjestötoimintaan ja tarjoaa katsauksen sekä poliittisesta toiminnasta kiinnostuneille, että järjestö- ja seuratoiminnasta kiinnostuneille.

Koulutussarja toteutetaan yhteistyössä Kuluttajaosuustoiminnan säätiön kanssa. Tilaisuus on suunnattu Suomeen muuttaneille, jotka pohtivat omia vaikuttamismahdollisuuksiaan ja ovat kiinnostuneet yhteiskunnallisesta keskustelusta.

Ilmoittaudu keskiviikkoon 2.10. mennessä tämän linkin kautta:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc6N_Hq8twaMTbNxiTC_a-7ndUBCI-I8XAAWFhaeKiaUvDF1w/viewform?usp=sf_link

Ohjelma 3.10.

klo 17.45 Tervetulosanat
Puheenjohtaja Maria Rajala, Espoon sos.dem. kunnallisjärjestö

klo 17.50 Kenellä on vastuu yhteisestä hyvinvoinnista? 
Asiantuntija Otto Köngäs, Työväen sivistysliitto

klo 18.30 Kotoutujasta kansalaiseksi 
Koulutuspäällikkö Mikaela Mandalios, Omnia 

klo 19.10 Maahanmuuttajat kuntalaisina
Hankevastaava Jelena Simic, Kalevi Sorsa -säätiö 

klo 19.50 Loppusanat
Puheenjohtaja Maria Rajala, Espoon sos.dem. kunnallisjärjestö

Asiantuntijat:

Otto Köngäs on yhteiskunnallisen koulutuksen asiantuntija Työväen Sivistysliitossa. TSL edistää sivistyksellistä tasa-arvoa, yhteiskunnallista aktiivisuutta, aikuisten oppimista ja kulttuuriharrastuksia sekä kansainvälistä sivistyksellistä yhteistyötä ja kulttuurista monimuotoisuutta.

Mikaela Mandalios toimii koulutuspäällikkönä Omnian maahanmuuttajien osaamiskeskuksessa. Osaamiskeskus yhdistää saman katon alle työnhaun, koulutuksen ja ohjausalan palvelut maahanmuuttajien työllistymisen edistämiseksi. 

Kalevi Sorsa -Säätiön Jelena Simic vastaa ulkoministeriön rahoittamasta demokratian edistämishankkeesta Länsi-Balkanilla ja vastaa säätiön demokratiatyön kehittämisestä.

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *